Bli av med mögel i krypgrund och på vind

Mögel i socialens lägenhet

av den 11, 04,13 i Mögelskador

Igår, den 10 april 2013, skrev GP om Niklas Hällderius med familj som gick till socialen för hjälp och blev given en svårt mögelangripen och ostädad lägenhet.

Lägenheten luktade illa

Niklas Hällderius beskriver själv lägenheten som en sanitär olägenhet och berättar för Göteborgsposten hur hans fyra-åriga dotter inte ens vågade gå in i lägenheten då den stank så illa.

Bad om hjälp

För ett år sedan så gick Niklas Hällderius in i väggen. Det började med att hamna efter på en räkning men sedan blev det fler och fler och problemen började hopa sig. Snart var Niklas skyldigt mer än 40 000 kronor.

När Niklas väl började må bättre förstod han att det var dags att be om hjälp så han gav sig ner till Socialen för första gången i sitt liv. Då varken Niklas, som vanligvis jobbar som bergsprängare, eller hans fru tjänar dåligt var hjälpen som behövdes mer att komma i kapp.

Vräktes från sin lägenhet

På grund av skulderna vräktes tillslut Niklas tillsammans med sin fru och sina två barn, en ettåring och en dotter på fyra år. Då lovade Lerums kommun en ersättningslägenhet i Floda vilket gav Niklas hopp, tills han såg den.

Lägenheten Niklas och hans familj fick stank av mögel och var ostädad då Niklas vittnar om matrester som torkat, en mycket smutsig toalett och ett köksskåp som höll på att trilla ned i huvudet på honom.

– Ingen ska behöva bo så där. Min fru stod bara och grät. Jag har inga krav på boende och förstår att man inte kan vara kräsen i vår situation, men om man som kommun tillhandahåller en lägenhet så får man se efter den. Det hade varit bättre att de inte kom med något erbjudande alls, sa Niklas Hällderius till Göteborgsposten.

Tänker aldrig mer bo i Lerum

Niklas med familj bor nu hemma hos sin fru Susannes föräldrar på 50 m² på Hisingen medan de letar ny lägenhet. Niklas berättar att han nu ser ljust på framtiden men att familjen tänker stanna i Göteborg och aldrig mer bo i Lerum.

Allt som Lerums kommun kunde erbjuda

När Göteborgsposten pratade med Anette Johannesson, sektorchef på stöd och omsorg i Lerums kommun medger hon att lägenheten var i dåligt skick men att det var allt som kunde erbjudas på grund av bostadsbrist.

Hon menar att lägenheten skulle ha varit städat av en städfirma under en hel dag och nu ska renoveras samt att familjen Hällderius hade meddelats att de endast skulle bo där en kort tid.

Man får ta det som finns

Som sista fråga frågade Göteborgsposten Anette Johannesson hur det går till när någon får en lägenhet genom stöd och omsorg.

– Vi disponerar ett antal lägenheter och har kontakt med bostadsbolaget när någon blir vräkt. Man får ta det som finns.