Bli av med mögel i krypgrund och på vind

Sju av elva fick cancer från mögel

av den 04, 06,13 i Mögelskador

Sju av elva personer som jobbade på Hörby ambulansstation under 1970-talet har idag cancer. Två av de drabbade har redan gått bort och de kvarlevande undrar hur detta kunde låtas hända.

Problem på 1970 – talet

Idag har sju av de elva som jobbade på ambulansstationen i minst 10 år drabbats av någon form av cancer. Fyra av dem har samma sorts cancer i urinblåsan och två har dött av sin sjukdom.  Redan på 1970-talet pratades det om dålig hälsa på stationen då flera medarbetare hade problem med irritationer i ögon, hals och luftvägar. Men när Leif Utterström försökte lyfta problemet sågs han endast som obekväm och tjatig. I slutet av 80 – talet slog det dock äntligen fast att det fanns ett problem och allvarliga brister på stationen. Men det hjälpte inte Lau Jörgenson som nu under lång tid behandlats för leukemi och fortfarande måste gå på regelbundna kontroller.

Facket gjorde inget

Det var när Leif Utterström äntligen opererades för sin cancer för åtta år sen som han förstod hur många av hans gamla arbetskamrater som råkat ut för samma öde. Då gick Leif till facket som lovade hjälpa men sen hände ingenting.

Istället har de nu fått hjälp av Vårdförbundets huvudskyddsombud i Skåne, Rickard Uppenberg som anser att förbindelsen mellan miljön och de många sjukdomsfallen måste utredas. Han menar att detta är en viktig utredning för att i så fall se till att det som hänt arbetskamraterna i Hörby aldrig kan upprepas.

Uppenberg berättar också att de just stängt och förbjudit verksamheten på en station i Sjöbo med samma miljöproblem.

Lokalerna var fulla av mögel

Stationen i Hörby bestod av ett garage med tre ambulanser som var i direkt anslutning till personalens lokaler. Där fanns även de sovrum för de som hade nattjour. Dessa lokaler var helt fulla av mögel menar Leif Utterström. Men då det största problemet ansågs vara avgaserna från garage sattes en stor fläkt upp i taket som bara förvärrade problemen. Fläkten skapade nu ett undertryck förde med sig gaserna in i personalrummen.

Sedan 1987 har personalen inte behövt befinna sig i lokalerna, men det var försent för Gert Molin som idag är diagnosticerad med prostatacancer som spridit sig till skelettet vilket gjort Gert lam från midjan och nedåt.

Undersökning från Lunds Universitet

En läkare från arbets- och miljömedicinska institutionen vid Lunds universitet, Jörn Nielson ska nu försöka göra en undersökning av fallet vid Hörbys ambulansstation. Han finner det mycket anmörkningsvärt att så många medarbetare fått cancer, och att fyra har fått samma sorts urinblåscancer. Lau Jörgensen, en av ambulansförarna som idag är fri frå cancer menar att denna utredning är mycket viktig för dem. En ordentlig utredning behövs nu så att de alla kan få upprättelse och gå vidare i livet.

Post a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>