Bli av med mögel i krypgrund och på vind

Mögelsanering kan chockhöja deras hyra

av den 13, 07,13 i Mögelsanering

144 lägenheter och 2 förskolor i huset Sabbatsberg i Vasastan riskerar att få en ordentlig hyreshöjninghyresvärden AFA menar att en rivning eller totalrenovering är det enda sättet att få bukt med ett flytspackelproblem. Hyresgästerna själva tror snarare att hyresvärden ser en möjlighet att riva för att bygga fler lägenheter till en fördubblad hyra.

Mögel och ammoniak, men inte alla har problem

Sedan problemet upptäcktes har 31 av de 144 lägenheterna testat positivt för mögel. Utöver detta har huset även problem med ammoniak då huset flytspackel innehåller kasein som bildar ammoniak i kontakt med fukt.

För att åtgärda problemet måste all ventilation i huset bytas och det är här som AFA fastigheter menar att de endast har två valmöjligheter; att riva upp hela huset för att sedan bygga nytt eller att blåsa ut allt innanmäte i en totalsanering.

Patrik Carlson som bor i huset säger till tidningen Mitt i Stockholm:

– Vi vill att man bara sanerar de lägenheter där det behövs. Långt ifrån alla har problem.

Evakuering och fördubblad hyra

Tyvärr gör det ingen skillnad för hyresgästerna på Sabbatsberg 22 vilket alternativ som AFA fastigheter väljer då båda alternativen skulle innebära flera år i evakueringslägenheter för att sedan flytta tillbaka till en fördubblad hyra.

Hyresgästföreningen som undersökt marknadshyrorna i området meddelar att de nya hyrorna kan hamna på ca 17 000 – 20 000 kronor, till skillnad från dagens 8 000 – 10 000 kronor.

Orolig Hyresgästförening

Hyresgästföreningen är orolig över om detta kan vara en början på en trend där fastighetsägaren kan se det som en möjlighet att riva ett hus, för att bygga fler och dyrare lägenheter, istället för att renovera för sina nuvarande hyresgäster.

– Man vill stödja sig på en skrivning i lagen som säger att fastighetsägaren har rätt att riva ett dåligt hus, men det här är en helt annan situation. Man vill riva främst för att kunna bygga fler lägenheter och höja hyrorna, man ser en kortsiktig snabb lösning vilket jag är oerhört förvånad över, säger Greger Björkegren, region ordförande i Hyresgästföreningen Stockholm till tidningen Mitt i Stockholm.

Om hyresgästerna behöver flytta får de inte reda på förrän nästa år då en handläggare nu ska tillsättas i höst till stadsbyggnadskontoret för att undersöka ärendet. Ett nytt förslag på detaljplan kommer tidigast ske 2014.